Neaizmirstams dzimšanas mirklis

Process, kurā ir redzams, kā no mazas sēklas kāposts pārtop par gala produkciju, ir saviļņojošs un interesants! Kā tas notiek?

1Sēj

Sējas darbi sākas pavasarī martā, katra sēkliņa tiek iesēta savā ligzdiņā, speciālās paletēs un izvietotas siltumnīcās, kopā tiek iesētas .... milj sēkliņas.

2Aug stādiņi

Apmēram 40 dienu laikā, pēc rūpīgas kopšanas, laistīšanas, mēslošanas, uzraudzīšanas paletēs izaug stādiņi. Cikls ir pakāpenisks, kad vienas šķirnes   stādiņi nomaina otru.

3Stāda

Stādīšanas periods sākas no aprīļa beigām un turpinās līdz jūnijam. Šajā laikā paralēli notiek intensīvi lauku sagatavošanas darbi ar aparto lauku kultivēšanu, pamatmēslojuma iestrādi, augsnes pierullēšanu. Stādīšana notiek ar stādāmo mašīnu, kuru apkalpo ap 10 cilvēku komanda. Katrs stādiņš mašīnā tiek ielikts ar rokām speciālā ligzdiņā un iestādīts vagās noteiktos attālumos.

5Apkopj laukus un vāc agro ražu

Ražas vākšana notiek paralēli apkopšanas darbiem no jūnija beigām, kad sākas agro kāpostu raža. Turpinās ar vidējo kāpostu ražu, kas domāta arī pārstrādei no augusta (šajā periodā pagrabos tiek izlietotas pēdējās uzglabātās galviņas no iepriekšējā gada ražas). 

6Vāc lielo ražu

Lielā kāpostu ražas vākšana ar novietošanu uzglabāšanai sākas septembrī un turpinās līdz oktobra vidum. Šis laiks ir īpaši smags un darbietilpīgs, kad lielās, smagās kāpostgalvas ar cilvēku roku darbu tiek nogrieztas, saliktas kaudzītēs, tālāk ar rokām padotas uz konteineriem, kuri ar tehniku tiek aizgādāti uz speciāli aprīkotām lielām noliktavām. 

7Uzglabā

Speciāli uzglabāšanai domātās šķirnes tiek uzglabātas īpašā temperatūras režīmā speciāli aprīkotās noliktavās. Kāposti tiek pakāpeniski ņemti, tīrīti un sagatavoti pārstrādei visa gada garumā līdz jaunajai ražai. Kopā Dimdiņos ievāc ap ..... kg kāpostu.

8Pārstrādā, ražojot gardo produkciju

Visa gada garumā, nepārtrauktā ciklā kāposti gan no lauka, gan vēlāk no noliktavām tiek pārstrādāti svaigi skābētos, štovētos Dimdiņkāpostos un dažādos kāpostu salātos. Tā kā cikls ir nepārtraukts, tad šāda tehnoloģija nodrošina lielākus ieguldījumus, tomēr augstākas kvalitātes un garšas īpašību produktus. Kā arī tie ir vērtīgāki ar augstāku vitamīnu saturu.

Apkopj

No jūnija līdz septembrim notiek rūpīgi lauku apkopšanas darbi. Ar tehniku regulāri vairākas reizes tiek rušinātas vadziņu rindstarpas un pievadīts papildmēslojums. Papildmēslojums tiek dots arī šķidrā veidā caur lapām, kas ir efektīvāk un augs labāk un ātrāk to uzņem. Tiek appļautas lauka malas, lai nevairojas kaitēkļi. Vienu reizi sezonas laikā visi 150ha cilvēku roku darbā tiek ravēti arī ar kapļiem. Ja kāposti ir rūpīgi apkopti un pabaroti, tie neslimo un arī kukaiņi tos neapmeklē, jo tiem ir spēcīga imunitāte un ķīmiskie preperāti ( jeb tabletes) tiem, tāpat kā cilvēkiem nav vajadzīgi. Dimdiņos to labi saprot! 

Produkcija

Produkcija

Dimdini ir uzņēmums, kas nemitīgi attīstās, gadu no gada radot jaunas receptes un dārzeņu salātu veidus. Uzņēmuma vīzija ir sekot veselīgam dzīvesveidam, tādēļ produkti ko radam atbilst šim mērķim. Produkcijas ražošana aizsākās ar skābēto un štovēto Dimdiņkāpostu ražošanu pēc mīļajām un tradicionālajām ģimenes receptēm, kas ir ieguvušas pircēju atzinību un ir saglabātas no pirmsākumiem dabīgas un gardas! Mūsu garšas un kvalitātes filozofija sakņojas apziņā, cik svarīgi ir lietot uzturā labus un vērtīgus produktus, kas var būt pagatavoti tikai no augstas kvalitātes izejvielām . Mūsu produkti ir gatavoti ar Mīlestību un vislabākajiem nodomiem un centieniem tieši Jums!

Interesants fakts Nr. 1

Dimdiņos katru gadu tiek iesētas 5 000000 sēkliņas, tas ir 10 000000 kg kāpostu.

Mēneša gardākā recepte

Mēneša recepte

Kā pagatavot skābētus kāpostus mājas apstākļos

Kā notiek kāpostu skābēšana-
Kāpostu skābēšanai vislabāk izvēlēties vidēji vēlīnās vai vēlīnās balto galviņkāpostu šķirnes ar mazu iekšējo kacenu. Galvenie nosacījumi kvalitatīvu kāpostu iegūšanai ir higiēniski tīri trauki un darba rīki, kā arī pareizi izpildīts process.

1) Jāsagatavo kārtīgi nomazgāti un nodezinficēti trauki;
2) Rūpīgi jānotīra kāpostgalviņas, atdalot zaļās virsējās lapas, līdz tīrām, gaiši zilām galviņām;
3) Jāiegriež kacens, lai ēvelējot neveidojas rupji kacenu gabali. Kacenu ārā negriež, jo tas satur visvairāk cukurus un vitamīnus;
4) Kāpostus ēvelē smalkās, apm. 2mm biezās skaidiņās, pakāpeniski apkaisot ar sāli un citām piedevām (rīvētiem burkāniem, dzērvenēm u.t.t.);
5) Ļoti būtiski ir sarīvētos kāpostus kārtīgi samaisīt un sastampāt tā, lai visas skaidiņas būtu labi sajaukušās ar sāli un atdalītu sulu. Tādā veidā piepildām trauku kārtu pa kārtām kārtīgi noblīvējot. Piepildītam traukam jau uzreiz ir jābūt pārklātam ar sulu;
6) Rūpīgi nolīdzinām trauka virsmu, pilnībā pārklājam ar slogu un noslogojam ar smagu atsvaru, kas nodrošina kāpostiem anaerobu vidi;
7) Novieto trauku siltā 16-20 oC telpā uz 4-7 dienām. Pēc tam pārvieto uz uzglabāšanas telpu ar 0- + 6C temperatūru.

Apskatīt arī citas receptes!

Mūsu kontaktinformācija

SIA "Dimdiņi",
Lizums, Lizuma novads, Gulbenes rajons, LV - 4425