Atpakaļ uz karti

Kāpostu lauks

Tā ir zemes mīlestība un darba prieks visas sezonas garumā!

Kāpostu lauks

Kāpostu lauks

Laukiem piemīt fascinējošs spēks un enerģija, kad tie pašapzinīgi aparti aiziet ziemas miegā un pavasarī ar īpašu smaržu un auglības aicinājumu mostas. Tas tiešām ir emocionāli, kad Dimdiņu traktors pavasarī piebrauc pie lauka un sāk pirmo braucienu, lai sagatavotu augsni nākošajam etapam: stādiņu izstādīšanai.

Stādīšana norit maija un jūnija mēnesī, kad pilnībā tiek apstādīti visi paredzētie lauki. Augsne pirms stādīšanas tiek rūpīgi apstrādāta, uzarta, diskota, kultivēta, apstrādāta pret nezālēm, mēslota, rušināta, sagatavota rūpīgi, lai stādiņš varētu labi iesakņoties un augt. Lai nodrošinātu kāpostu daudzumu visu cauru gadu, tiek audzētas vismaz 25 šķirnes. Stādīšanas process notiek ar speciālu kāpostu stādīšanas mašīnu un arī cilvēku roku darbu. Katrs kāpostu stādiņš iziet cauri cilvēku siltajām un spēcīgajām rokām, kas ļauj ne tikai fiziski, bet arī emocionāli stādam iesakņoties augsnē un veidot labu ražu.
Lai iegūtu patiešām labu kāpostu ražu, viens no galvenajiem priekšnoteikumiem ir veselīgi stādi, tāpēc augs katrā noteiktā attīstības ciklā tiek nodrošināts ar nepieciešamajām barības vielām. Visvairāk barības vielas tiek nodrošinātas augšanas sākumā ar pamatmēslojumu, pēc tam kāpostu lauku rindas tiek rušinātas un iedots papildmēslojums. Kāposts ir ļoti prasīgs augs pēc kalcija, tāpēc kalcijs ne tikai tiek iedots ar papildmēslojumu caur saknēm, bet arī caur lapām. Kāposti tiek nodrošināti ar nepieciešamajiem mikroelementiem, kuri tiek piegādāti arī caur lapām smidzināšanas veidā. Augs ir dzīvs, tāpēc svarīgi ir saprast un strādāt saskaņā ar dabu. Ja augi būs labi pabaroti un apkopti arī slimības un kaitēkļi tos neapdraudēs.
To Dimdiņos labi saprot un rūpēties par vērtīgu un veselīgu ražu ir mūsu profesionālais darbs un gandarījums!

Agro šķirņu kāpostu ražas ievākšana sākas jau jūnija beigās un tie ir paredzēti svaigajam tirgum. Šķirne nomaina šķirni pēc veģetācija perioda garuma un īpašībām.
Lielās ražas novākšanas rosība sākas no septembra, kad uzglabāšanai paredzētās šķirnes līdz salam ir jāsaliek noliktavās.
Ražas novākšana ir ļoti darbietilpīgs process, kur vajadzīgs īpašs spēks un piepūle.
Griešanas komanda mums ir patiešām spēcīga visas kāpostgalviņas tiek nogrieztas ar rokām un saliektas stirpiņās, tālāk nākošā cilvēku komanda padod tās no rokām, rokās uz traktora piekabi, kur tās tiek ieliktas uzglabāšanai paredzētos konteineros. Ar kāpostgalviņām jāapietas kā ar jēlām olām, tos nedrīkst mest, jo tad tie ātri bojāsies. Roku darbs pie ražas novākšanas nodrošina augstāku ražas uzglabāšanas kvalitāti kā vācot mehanizēti ar kombainu. Tālāk konteineri tiek novietoti speciāli aprīkotās noliktavās, kur uzturot 0oC temperatūru kāposti tiek uzglabāti līdz jaunai ražai, pakāpeniski izmantojot tos ražojot mūsu gatavos produktus.
Arī pirms pārstrādes katra galviņa iziet caur cilvēku rokām, kur tās tiek rūpīgi attīrītas no liekajām un bojātajām lapām, nomazgātas un nodotas uz skābēšanas procesu vai tirdzniecību.
Cilvēku roku darbs kāpostu audzēšanā, ko paveic mūsu brašie agronomi un visa čaklā un spēcīgā audzēšanas komanda, ir ļoti liels gan pie sējas, palešu izlikšanas, stādīšanas, ravēšanas, rušināšanas, smidzināšanas, ražas novākšanas, gan produkcijas ražošanas.
Katra kāpostgalviņa mūsu uzņēmumā caur rokām iziet sešas reizes. Kāposti Dimdiņos tiek nēsāti uz rokām un gala rezultāts ir tiešām gards!